BURSA NALBURLAR ODASI -Resmi İnternet Sayfası-


Html Kodları


İçeriğe git

Ana Menü

Uluslararası İlişkiler

ÇALIŞMA ALANLARI

Uluslararası İlişkiler



GENEL BAKIŞ
Bütün dünya ülkeleri tarafından, ekonominin temel direği olduğu kabul edilen esnaf, sanatkâr ve küçük işletmelerin ihtiyaçları doğrultusunda politikalar üretilmekte ve büyük işletmelere karşı devamlılıklarını sağlayacak yeni modeller oluşturulmaya çalışılmaktadır.
Dünyada yaşanan siyasi, ekonomik ve kültürel değişimlerin, ekonomi ve ticaretin en önemli aktörleri olan işletmelere yansıması ve benzeri gelişmeler başta olmak üzere, özellikle aday ülke olduğumuz AB mevzuatının esnaf ve sanatkârlara etkilerinin değerlendirilmesi Konfederasyonumuz AB ve Dışilişkiler Müdürlüğünün görev alanının önemli bir bölümünü kapsamaktadır.  
Yaklaşık 2 milyon esnaf ve sanatkârın (Mayıs 2011 tarihi itibariyle toplam 1.948.687) temsilcisi olan Konfederasyonumuz da; ülkemizin ekonomi ve dış politikaları gereğince kendisine yüklenen ulusal ve uluslararası yükümlülükleri kapsamında, üzerine düşen görevleri yerine getirmek ve kendi imkânları ile bilgiye ve kaynağa ulaşmakta zorluk yaşayan, esnaf ve sanatkârlara bu konuda gerekli bilgi ve imkanları aktarmak amacıyla hem ülke içinde, hem de ülke dışında mevcut ve olası fırsatların ve risklerin tespit edilebilmesi için özellikle, üyesi olduğumuz uluslararası kuruluşlarla mevcut ilişkilerin geliştirilmesine önem vermektedir. Ulusal ve uluslararası platformlarda yapılan çalışmalar ile; gelişmeler takip edilmekte, esnaf ve sanatkarların temsili sağlanmakta ve politikaların şekillenmesinde, Konfederasyonumuza iletilen çalışmalarda ülkemiz nüfusunun önemli bir kesimini oluşturan esnaf ve sanatkarlar ile bunların yanlarında çalışanlar ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin menfaatlerine etkileri değerlendirilerek, temsil ettiğimiz kesimin, olumsuz etkilenmemelerini sağlamak üzere, esnaf ve sanatkarlarımızın hak ve menfaatlerini koruyucu görüş ve önerilerimizle, bu çalışmalara katkı sağlanmaktadır.


AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE
Avrupa Birliğinin temelini, II. Dünya Savaşı sonrasında sanayi bakımından özellikle önemli iki temel hammadde olan kömür ve çelik sektörünü güçlendirmek ve bunları uluslarüstü bir otorite ile kontrol ederek barışı sürdürmek amacıyla 1951’de kurulan Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu oluşturmaktadır. Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu, 18 Nisan 1951’de Belçika, Almanya Fransa, Hollanda, Lüksemburg ve İtalya arasında imzalanan Paris Antlaşması ile kurulmuştur. Yine bu ülkelerin imzaladığı 25 Mart 1957 tarihli Roma Antlaşması ile, Avrupa Atom Enerjisi Topluluğu (Euratom) ve Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) kurulmuştur. 1958de yürürlüğe giren Roma Antlaşması üye ülkeler arasında önce gümrük birliğini, yani malların gümrük vergisi ödenmeksizin üye ülkeler arasında serbestçe alınıp satılmasını öngörmüştür. Bu yapının oluşturulmasının öncüleri Fransız Planlama Teşkilatı Başkanı Jean Monnet ve Dışişleri Bakanı Robert Schuman olmuştur. Jean Monnet ve ekibinin titizlikle hazırlanan "Schuman Bildirgesi" olarak anılan metnin Robert Schuman tarafından ilan edildiği tarih olan 9 Mayıs 1950 AB’nin kuruluşunun önemli bir simgesi olup, Avrupa Günü olarak kutlanmaktadır.
Türkiye 1959 yılında bu topluluğun bir parçası olmak için başvuruda bulundu. 12 Eylül 1963 tarihinde imzalanan Ankara Antlaşması Türkiye ile Avrupa Ekonomik Topluluğu arasında bir ortaklık çatısı oluşturdu. Bu antlaşma 12 Aralık 1964 tarihinde yürürlüğe girdi. 14 Nisan 1987 tarihinde Türkiye resmen tam üyelik başvurusunda bulundu. Avrupa Birliği'yle bütünleşmenin ilk aşaması olarak 1 Ocak 1996 tarihinde Avrupa Birliği'yle Türkiye arasında Gümrük Birliği oluştu.
Uzun süreli AB yolculuğunda 1999 yılında yapılan AB Helsinki Zirvesi kararı ile adaylığı teyid edilen Türkiye için, bir diğer önemli tarih de müzakerelere başlama kararının verildiği Ekim 2005’tir. Müzakere süreci, Kopenhag kriterleri arasında yer alan siyasi kriterlerin ve ekonomik kriterlerin sağlandığına ve müktesebatın üstlenilebileceğine dair Avrupa Komisyonu’nun olumlu raporu üzerine başlamıştır.
Müzakere süreci, AB müktesebatı ile Türkiye’nin kendi mevzuatı arasındaki farklılıkların ortaya konulması ve iç hukukun nasıl ve hangi takvim çerçevesinde uyumlaştırılacağının belirlenmesidir. Bazı alanlarda mevzuatın uygulanması aday ülkeye önemli mali yük getiren yatırımlar gerektirmekte, teknik zorluklar yaratmakta ya da kısa vadede ekonomik, siyasi ve sosyal açılardan olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Bu nedenle, aday ülkenin ekonomik, siyasi ve sosyal yapısı da göz önünde bulundurularak, uyum süreci belirlenen bir takvim içinde gerçekleşmektedir.
Katılım müzakerelerinin ilk aşaması, Hükümetlerarası Konferans kararı ile başlatılan tarama sürecidir. AB müktesebatının analitik olarak incelenmesi anlamını taşıyan tarama sürecinde, aday ülkeler müktesebat hakkında ayrıntılı olarak bilgilendirilmekte ve aday ülke ulusal mevzuatlarının AB müktesebatı ile ne ölçüde uyumlu olduğunun tespiti yapılmaktadır.
Ülkemizde, Avrupa Birliği ile yürütülen tarama süreci 20 Ekim 2005 tarihinde başlamıştır. Tarama toplantıları belirlenen takvime uygun olarak 13 Ekim 2006’da tamamlanmıştır.
Her bir müzakere faslı için önce tanıtıcı sonra ayrıntılı tarama toplantısı yapılmıştır. Tanıtıcı taramada Komisyon yetkilileri ilgili müzakere faslındaki AB müktesebatı hakkında bilgi vermiştir. Tanıtıcı toplantının yapılmasından yaklaşık 1 ay sonra ayrıntılı taramaya geçilmiş ve AB mevzuatı ile karşılaştırılarak, yürürlükteki Türk mevzuatı hakkında bilgi sunulmuştur.
Her bir müzakere faslının taraması bittikten sonra, Komisyon üye ülkelere bir rapor sunmaktadır. Buradaki değerlendirme ve öneriler, o fasılda müzakerelerin açılmasına temel teşkil etmektedir. Komisyon, raporlarında, ayrıntılı tarama sırasında Türkiye tarafından verilen bilgilere dayanarak müzakerelere hazır olunup olunmadığını değerlendirilmiş, sonuç kısmında ya faslın müzakereye açılmasını önermiş ya da bunun için tamamlanması gereken kıyas koşullarını (benchmarks) ortaya koymuştur.
Prosedüre göre, taraması tamamlanan fasıllarda Komisyon’un önerisi ve 27 üye ülkenin onayıyla fiili müzakerelere geçilebilmektedir.
Türkiye- AB müzakere süreci 35 fasılda yürütülmektedir.
Fasıllar aşağıdaki gibidir:
     1) Malların Serbest Dolaşımı
     2) İşçilerin Serbest Dolaşımı
     3) İş Kurma Hakkı ve Hizmet Sunumu Serbestisi
     4) Sermayenin Serbest Dolaşımı
     5) Kamu Alımları
     6) Şirketler Hukuku
     7) Fikri Mülkiyet Hukuku
     8) Rekabet Politikası
     9) Mali Hizmetler
     10) Bilgi Toplumu ve Medya
     11) Tarım ve Kırsal Kalkınma
     12) Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı
     13) Balıkçılık
     14) Taşımacılık Politikası
     15) Enerji
     16) Vergilendirme
     17) Ekonomik ve Parasal Politika
     18) İstatistik
     19) Sosyal Politika ve İstihdam
     20) İşletme ve Sanayi Politikası
     21) Trans-Avrupa Şebekeleri
     22) Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu
     23) Yargı ve Temel Haklar
     24) Adalet, Özgürlük ve Güvenlik
     25) Bilim ve Araştırma
     26) Eğitim ve Kültür
     27) Çevre
     28) Tüketicinin ve Sağlığın Korunması
     29) Gümrük Birliği
     30) Dış İlişkiler
     31) Dış, Güvenlik ve Savunma Politikaları
     32) Mali Kontrol
     33) Mali ve Bütçesel Hükümler
     34) Kurumlar
     35) Diğer Konular


Aralık 2006’da gerçekleşen AB Genel İşler Konseyi’nde bir araya gelen AB üye ülkelerinin Dışişleri Bakanları, Malların Serbest Dolaşımı, Yerleşim Hakkı ve Hizmet Sunma Serbestisi, Mali Hizmetler, Tarım ve Kırsal Kalkınma, Balıkçılık, Ulaştırma Politikası, Gümrük Birliği, Dış İlişkiler fasıllarında müzakerelerin başlatılmamasını öneren Komisyon Tavsiyesini kabul etmiştir. Bu çerçevede, Komisyon Türkiye’nin Ek Protokol’e ilişkin taahhütlerini yerine getirdiğini doğrulayana kadar, Türkiye’nin Güney Kıbrıs’a yönelik kısıtlamalarını ilgilendiren politika alanlarını kapsayan bu 8 faslın açılmayacağı ve geçici olarak kapatılmayacağı kararlaştırılmıştır.
Müzakereye açılan fasıllar için Türkiye tarafından Müzakere Pozisyon belgeleri hazırlanmaktadır. Müzakere pozisyonları, AB’ye aday ülkelerin katılım müzakereleri sürecinde Topluluk müktesebatına uyum açısından pozisyonlarını ortaya koydukları belgelerdir. Müzakere pozisyonunda aday ülkenin ulusal mevzuatını ne şekilde müktesebata uyumlu hale getireceği ve uygulayacağı, bunun yanı sıra uygulama için nasıl bir kurumsal yapı oluşturacağı açıklanmaktadır. Belgelerin hazırlanma sürecinde ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile bütün sivil toplum örgütlerinin görüşleri alınmıştır.
Yürütülen çalışmalar sonucunda Bilim ve Araştırma, Sermayenin Serbest Dolaşımı, Fikri Mülkiyet Hukuku, İşletme ve Sanayi Politikası, Mali Kontrol, Vergilendirme, Tüketicinin ve Tüketici Sağlığının Korunması, Bilgi Toplumu ve Medya, İstatistik, Şirketler Hukuku, Trans-Avrupa Ağları fasıllarında müzakereler geçici olarak kapatılmıştır.
Konfederasyonumuz tarafından da söz konusu fasıllar için hazırlanan Müzakere Pozisyon belgelerine ilişkin görüş, öneriler ve beklentileri içeren görüşler hazırlanarak, ilgili kurum ve kuruluşlara iletilmiş ve konulara ilişkin yapılan toplantılara katılım sağlanmıştır.
Avrupa Birliği’ne tam üyelik kapsamında hazırlanan Ulusal Program ve AB tarafından her yıl hazırlanan İlerleme Raporu bağlamında, temsil ettiğimiz esnaf ve sanatkârlar kesimini ilgilendiren konularda Devlet kurumlarınca sürdürülen mevzuat uyumu çalışmalarına katılım sağlanmakta ve görüşler oluşturulmaktadır.
Bunların içerisinde, daha önceki yıllarda da çalışmaları yapılan müzakere başlıkları, mesleki eğitimle ilgili mevzuatlar tekrar incelenmiş ve yeni yasa çalışmalarında değerlendirilmek üzere görüşler ilgili kurum ve kuruşlara iletilmiştir. Özellikle, söz konusu müktesebat çerçevesinde yasal düzenleme gereken hususlar 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Kanunu ile diğer ilgili mevzuat ve uygulamalar açısından irdelenerek görüşler oluşturulmuştur.  

Katılım Öncesi Mali İşbirliği Programı (IPA)
Avrupa Birliği – Türkiye ilişkilerinin önemli bir boyutunu “mali işbirliği” oluşturmaktadır. Türkiye’nin 3 Ekim 2005 tarihinde müzakere sürecine girmesi ile birlikte Türkiye – AB mali işbirliği sürecinde önemli gelişmeler olmuştur.
AB Komisyonu’nun teklifi uyarınca, Konsey 17 Temmuz 2006 tarihinde yeni bir Katılım Öncesi Mali Aracın (IPA) kurulmasını öngören tüzüğü kabul etmiştir. Avrupa Birliği bu tüzüğe göre, 2007–2013 dönemi için aday ve potansiyel aday ülkelere sağlanacak tüm katılım öncesi mali yardımları tek bir program çerçevesinde toplamıştır.
IPA'nın temel amacı, aday ülkeleri üyelik sonrası Yapısal ve Uyum Fonlarının programlaması, yönetim ve uygulamasına hazırlamaktır.
IPA ile birlikte AB tarafından daha önce uygulanmakta olan programlar ve Türkiye için Katılım Öncesi Mali Yardım gibi mali destek araçları yürürlükten kaldırılmıştır.
Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (Instrument for Pre-Accession Assistance - IPA) olarak adlandırılan bu sistem çerçevesinde, Türkiye'ye sunulacak AB mali yardımlarının, AB üyesi ülkelerde uygulanan yaklaşıma uygun olarak kullandırılması amacıyla çalışmalar ilgili kurumlarca yapılmıştır.
Bu yeni dönemde, katılım öncesi AB fonlarının kullandırılması amacıyla, ülkemizde birden fazla kurumun rol aldığı ve sorumlu olduğu bir yapı kurulmuştur. Belirlenen kurumlar, koordinasyon, programlama, uygulama, izleme, değerlendirme ve denetleme ana eksenleri etrafında oluşturulan IPA sistemi içerisinde görevlendirilmiştir.
IPA kapsamında yer alan Kurumsal Kapasite Geliştirme, Bölgesel ve Sınır Ötesi İşbirliği, Bölgesel Kalkınma, İnsan Kaynaklarının Gelişimi ve Kırsal Kalkınma başlıklı beş bileşene göre sorumlu olan kuruluşlar aşağıdaki tabloda yer alan şekilde belirlenmiştir.


IPA Birleşeni


Sorumlu Kuruluş

Kurumsal Kapasite Geliştirme


Avrupa Birliği Genel Sekreterliği

Bölgesel ve Sınır Ötesi İşbirliği


TİKA (Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı)

Bölgesel Kalkınma


Çevre ve Orman Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı

İnsan Kaynaklarının Gelişimi


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı

Kırsal Kalkınma


Tarım ve Köyişleri Bakanlığı


Bölgesel Kalkınma IPA bileşeni; Çevre, Ulaştırma ve Bölgesel Rekabet Edebilirlik alt bileşenlerine ayrılmıştır. Bölgesel Rekabet Edebilirlik bileşeninden sorumlu olan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nca yürütülen çalışmalara, Konfederasyonumuzu temsilen AB ve Dışilişkiler Müdürlüğü tarafından katılım sağlanmıştır.
Bu kapsamda yürütülen çalışmalar içinde yer alan, IPA Yönetmeliği uyarınca Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyon Programı’nın hazırlık aşamasına Müdürlüğümüzce aktif olarak dahil olunmuştur. Hazırlanan “Operasyonel Program Uygulaması” ve program ile ilgili düzenlenen ilgili eğitim programlarına katılınmış ve programlama ve projelendirme aşamaları ile ilgili bilgiler kazanılmıştır. Değişik zamanlarda düzenlenen bütün tarafların katıldığı toplantılarda taslak Operasyonel Programa ilişkin görüşler sunulmuştur.

Küçük İşletmeler Yasası (Küçük İşletmeler için Avrupa Şartı)
Küçük İşletmeler İçin Avrupa Şartı 19-20 Haziran 2000 tarihli Feira Avrupa Konseyi Zirvesi'nde kabul edilmiştir.
Türkiye, Küçük İşletmeler İçin Avrupa Şartı’nı kabul ettiğine ilişkin Maribor Deklarasyonu’nu diğer aday ülkelerle birlikte 23 Nisan 2002 tarihinde imzalamıştır.
Küçük İşletmeler İçin Avrupa Şartı'nda, küçük işletmelerin Avrupa ekonomisinin belkemiğini oluşturduğu belirtilmekte ve küçük işletmeler ve girişimciler için mümkün olan en iyi iş ortamının oluşturulması gereği vurgulanmaktadır. Avrupa Şartı, küçük işletmeleri desteklemek için faaliyette bulunulacak on anahtar alanı kapsamaktadır. Türkiye, Küçük İşletmeler İçin Avrupa Şartı’nı onaylamakla tüm kurum ve kuruluşlarıyla Şart’ta belirtilen ve
1- Girişimcilik için eğitim ve öğretim
2- Hızlı ve ucuz iş kurma,
3- Daha iyi mevzuat ve düzenlemeler,
4- Uzmanlık-ustalıkların geliştirilmesi (availability of skills),
5- On-line sistemlerine girişlerin iyileştirilmesi,
6- İç pazarın imkânlarından daha fazla yararlanılması,
7- Vergilendirme ve finansal konularda iş ortamının iyileştirilmesi,
8- Küçük işletmelerin teknoloji kapasitelerinin desteklenmesi,
9- Başarılı e-iş modellerinin uygulanmasını teşvik etmek ve küçük işletmelere en üst kalitede iş destek hizmeti sağlamak,
10- AB ve ulusal seviyede küçük işletmelerin daha etkin ve daha güçlü temsil edilmesi,
konularını kapsayan 10 temel alanda somut adımlar atmayı, program ve projeler üretmeyi taahhüt etmiş bulunmaktadır. Şartın kapsadığı alanlardaki ilerlemelere ilişkin çalışmalara dair rapor her yıl Hükümet tarafından AB Komisyonuna sunulacaktır. Tüm üye ve aday ülkelerce hazırlanan Şartın yürütülmesine ilişkin ilerleme raporlar ise her yıl bahar aylarında yapılan Avrupa Birliği Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesine sunulacaktır.
Küçük İşletmeler İçin Avrupa Şartı’nın yürütülmesine ilişkin 2002 Yılı Türkiye Raporu KOSGEB Koordinasyonunda hazırlanmış ve AB Komisyonuna iletilmiştir. AB Komisyonunun Küçük İşletmeler İçin Avrupa Şartı'nın yürütülmesine ilişkin Üye ülkeler raporu ve aday ülkeler raporu 21 Ocak 2003 tarihinde yayımlanmıştır.

Avrupa –Akdeniz Topluluğu Birliği (EUROMED)
Asıl amacı bütün Akdeniz havzasındaki benzer kuruluşlar arasında sağlanacak diyalog vasıtası ile işbirliğinin geliştirilmesi ve verimliliğin arttırılması olan Avrupa –Akdeniz Topluluğu Birliği,
· KOBİ’lerin ilgili temsil kuruluşları ile uluslararası diyalogu artırmak,
· AB’nin desteğini teşvik edici potansiyel olasılıkları değerlendirmek,
· Akdeniz havzasının ekonomik yönü hakkındaki çalışmaları değerlendirmek amacıyla
Akdeniz Bölgesi lehine Avrupa önceliklerini geliştirmeyi hedeflemektedir.
Bu çerçevede 29-30 Haziran 2007 tarihinde Tunus’ta yapılan AB ve Akdeniz havzasındaki ülkelerin katıldığı ilk toplantıda yeni kurulan oluşumun yararını vurguladıklarını belirten üyeler, öncelikle birlik faaliyetlerini yönetmek üzere yönetim kadrolarını oluşturdu. Yapılan çalışmalar sonucunda ortak bir basın toplantısı düzenlenerek, 11-12 Eylül 2007 tarihinde Bari/ İtalya’da son şeklini vermek ve organlarını belirlemek üzere Akdeniz Sanatkâr İşletmeleri ve KOBİ Toplulukları projesinin nihai toplantısının yapılacağı belirtilmiştir.
Bu toplantıda TESK’in Birliğe üyeliğinin Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın iznine tabii olduğu bildirilmiştir. EUROMED’den gelen Birliğe katılım daveti, söz konusu iznin alınabilmesi amacıyla Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na iletilmiş ve Bakanlığın izni üzerine, Akdeniz Sanatkâr İşletmeleri ve KOBİ Toplulukları Birliğine üyeliğimiz hususunda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan gerekli iznin alındığı Birliğe resmen bildirilmiştir.
İtalya Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu- Confartigianato tarafından “ Avrupa –Akdeniz KOBİ Topluluğu” birliğinin resmi tüzüğünü görüşmek amacıyla 17 Nisan 2008 tarihinde düzenlenen toplantıda, Tüzük Senedi Euro-Med Topluluğunun altı kurucu üyesi tarafından imzalanmıştır. Kuruluşun resmen onaylanması anlamına da gelen Tüzük Senedi İtalya Fransa, Romanya, Türkiye ve Tunus temsilcilerinin katılım ile, Libya tarafından ise toplantıya katılım sağlanmaksızın imzalanmıştır.
2011 Nisan ayında yapılan Genel Kurul toplantısında 2008-2011 yıllarında görev yapacak Yönetim Kurulu üyeleri seçilmiştir. TESK Genel Başkanı Bendevi PALANDÖKEN EUROMED Başkan Vekilliği’ne seçilmiştir. Toplantıda ayrıca topluluğun gelişimi için neler yapılması gerektiği tartışılmış ve Kuzey Afrika ülkeleri ile daha yakın işbirliğine girilmesi gerektiği mutabakatına varılmıştır.

AB Tarafından Desteklenen ve Uygulanan Projeler
Konfederasyonumuz Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinde esnaf- sanatkâr ve KOBİ’lere yönelik gelişmeleri ve AB’nin Hibe ve Topluluk Programları kapsamında sağladığı proje imkânlarını takip etmekte ve teşkilatımızın bu imkanlardan yararlanması için çalışmalarını sürdürmektedir.

Bu çerçevede, AB ve Dışilişkiler Müdürlüğü tarafından uygulanan projeler özetle aşağıda verilmektedir:

Kadın Girişimciliğinin Desteklenmesi Projesi
Kadın Girişimciliğinin Desteklenmesi Projesi, 9 Merkez, 16 bağlı merkez olmak üzere toplam 25 ildeki Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği bünyesinde 27 Temmuz 2007- 24 Nisan 2009 tarihleri arasında uygulanmıştır.
Proje eğitim ve danışmanlık hizmeti ile kadın girişimciliğin geliştirilmesi ve bu konuda ESOB’ların kurumsal kapasitesinin arttırılması bileşenlerinden oluşmuştur. Proje İhale Şartnamesine göre teknik destek Hollanda ECORYS Firması başkanlığındaki konsorsiyum tarafından yerine getirilmiştir. Konfederasyon bünyesinde Proje Koordinasyon Birimi kurulmuş ve projenin uygulandığı illerde projeden sorumlu kişiler ile çalışmalar yürütülmüştür.
Proje sonunda, eğitim hizmetinden 6.291 kadın, danışmanlık hizmetinden 2.755 kadın yararlanmıştır. Farklı modüllerde verilen eğitimlere katılan 10.684 kadın sertifika almıştır. Bu hizmetlerden yararlanan 255 kadın kendi işyerini açmıştır.
ESOB’lar bünyesinden Kadın Girişimciliğini Destekleme Merkezleri kanalıyla hizmetler sunulmuş ve yoğun ilgi görmüştür.

İş Destek Programı Kapsamındaki SME- FIT Projesi
Üyesi bulunduğumuz UEAPME liderliğinde, AB İş Destek Programı’nın hedef ülkeleri olan Türkiye, Hırvatistan, Bulgaristan ve Romanya’daki UEAPME üyesi kuruluşların yararlanıcı olduğu ve AB üyesi ülke kuruluşlarının teknik destek sağladığı SME- FIT projesi, 30 Eylül 2007- 30 Mayıs 2009 tarihleri arasında uygulanmıştır.
AB üyesi İtalya’nın sanatkâr kuruluşu Confartigianato grubun liderliğini üstlenmiş ve AB üyesi ülke kuruluşlarının fiili desteği ile proje içeriği yerine getirilmiştir.
Proje süresince, eğiticilerin eğitimi, ulusal eğitim programları, yaygınlaştırma ve bilgilendirme seminerleri yerli ve yabancı uzmanların katılımıyla yapılmıştır. UEAPME ve bütün katılımcı kuruluşlarca seçilen konularda eğitim kitapları ve CD’ler basılmış, teşkilatımıza ve seminerlere katılanlara dağıtılmıştır.
Program kapsamında proje uygulayan bütün kuruluşların katıldığı ve projelerin değerlendirildiği genel toplantı sonrasında proje sona ermiştir.

Türkiye ve Avrupa Esnaf- Sanatkâr Topluluğu Arasında İşbirliği Kurulması Projesi
IPA Merkezi Ulusal Programı kapsamında,
· Esnaf - sanatkâr ve küçük işletmelerin iş idaresi ve teknik konularda desteklenmesi için ESOB’larda ehil bir danışmanlık hizmeti sunma kapasitesi oluşturulması,
·  ESOB’lar ve AB ülke Esnaf- Sanatkâr Odaları arasında sürekli ve kapsamlı işbirliği kurulması,
amacıyla ESOB’larda kapsamlı danışmanlık hizmetinin oluşturulması için, üyesi bulunduğumuz UEAPME ve AB kuruluşları ile işbirliği içerisinde sivil toplum diyaloğunu arttırmak üzere hazırlanan proje Avrupa Birliği Genel Sekreterliği’ne sunulmuştur.
AB Komisyonu’ndan katılan ilgililer ile yapılan toplantı sonucu proje, içerik ve amaç itibariyle uygun görülerek ön kabulü yapılmıştır. Ancak projenin faaliyetleri ve uygulanma yerleri itibariyle İş Destek Programı kapsamındaki SME-FIT projesi ile benzerlik göstermesi nedeniyle, diğer proje ile birleştirilmiştir.

online sayaç
İçeriğe Geri Dön | Ana Menüye Geri Dön